maandag 31 december 2012

Gelukkig Kerstfeest

Het Zilveren Ei in de kerktoren van Eersel?
Het is een sluimerzachte winter in Riethoven. De lucht is koel maar draaglijk. De paden, die uitnodigende zandpaden rond het dorp, golven speels door het landschap. Wat zou het mooi zijn als ik er ooit zou mogen wonen samen met een liefhebbende vrouw en drie of vier kindertjes.

Al meer dan 2 maanden geleden werd mijn zoektocht naar het Zilveren Ei wreed en abrupt beeindigd (zie link). Twee maanden lang heb ik van alles geprobeerd om de daders te vinden. Herhaalde noodkreten op mijn blog, huis-aan-huis folders, het inschakelen van Generaal-Majoor. Ik heb zelfs nog in wanhoop een medium geraadpleegd. De dame kon me alleen vertellen dat mijn zesde chakra te oranje was en of ik mijn geest maar even kon laten invoelen mijn portemonnee te trekken om van deze noodlottige aandoening af te komen.

Mijn zesde chakra was te oranje
Maar het Riethovense dorp bleef zwijgen. Het hield de gelederen hermetisch gesloten. Twee maanden lang gaf het geen krimp. Ook al wist waarschijnlijk iedereen wie het gedaan hadden, de solidariteit van het dorp ging voor. Die twee maanden voelden als de machteloosheid van een onbeantwoorde brief aan een onbeantwoorde liefde. Elke dag begint met hoop op nieuws maar eindigt met de constatering dat die hoop alleen maar pijn doet.

Sudderlappen met licht aangebrande aardappels
         
De redding moest dus wel komen van buiten het dorp. En die kwam! Op tweede kerstdag worstelde ik me door de opgewarmde sudderlappen en lichtjes aangebrande kruimelaardappels bij mijn moeder heen gevolgd door haar traditionele gortpap met kruisbessenjam uit de tijd dat pa nog leefde. En na haar jaarlijkse preek over hoe slecht de kinderen het in Afrika hebben, keerde ik blij maar toch ietwat weemoedig terug naar mijn tussenwoninkje in Strijp.

Ik was een beetje aan het afglijden in het leven. De hoop op het Zilveren Ei had plaatsgemaakt voor berusting. Thuisgekomen keek ik vluchtig door mijn e-mail, zoals gewoonlijk alleen maar spam. "De enige trouwe vriend die me regelmatig mailt", dacht ik nog, "die spam". Maar toen zag ik de mail van Ferry Koolen. Een 31-jarige jongen uit Bergeijk. De tekst was als volgt.

De mail van Ferry Koolen (klik om uit te vergroten)
Hallo Harrie,

Via via ben ik aan deze foto's gekomen. Uit een betrouwbare bron heb ik vernomen dat jij hier al een tijdje naar op zoek bent.
Kerst is toch een tijd van delen, dus bij deze.
Zelf ben ik niet in het bezit van het doosje dat in Riethoven is opgegraven, Maar u kunt er van uitgaan dat dit het echte spul is.
Ik ben erg benieuwd naar wat u gaat vinden.

Groetjes,

De Kerstman.

Op de eerste 2 foto's stonden het opgegraven blikje (dicht en open):


Blikje dicht
Blikje open

En op de derde foto stond een briefje:

Het briefje!
De tekst luidde

Er in den kerktoren te Eersel boven aan den trap rechtse. Zoek in den nis naar een klein kisje

Eindelijk! In de toren van de kerk van Eersel! Hoe hadden ze dit ooit kunnen bedenken? En aangezien het handschrift van de tekst hetzelfde was als eerdere briefjes was er weinig twijfel dat dit geen grap was. Ik was weer op de rit. Ik kon niet wachten op de volgende dag dat ik de pastoor van Eersel zou mogen bellen.

Er waren wel wat vragen die me bleven bezighouden. Hoe was deze Ferry aan deze informatie gekomen? En waarom had hij mij ingelicht? En de belangrijkste vraag: zou er nog iets in de kerk van Eersel liggen? Dat is het onderwerp van mijn volgende post.

maandag 26 november 2012

Doorbraak!

Wie in Riethoven draagt deze schoenen?

Eindelijk is er een mogelijke doorbraak in het mysterie van het verdwenen Zilveren Ei van Riethoven. Wie kent iemand in Riethoven die bovenstaande gymschoenen draagt van het merk PME Legend (maat 44)? Dit is de schoen van de vermoedelijke dader. Mail naar HarrievandeBiggelaar@gmail.com zodra je iets weet.

Een vage bekende van de familie, die niet bij naam genoemd wil worden, wilde me wel helpen met het zoeken naar de persoon die het Zilveren Ei had opgegraven. We noemde deze gespierde en gedisciplineerde man van kindsaf aan al "Generaal-Majoor" omdat hij beroepsmilitair was geweest. Tegenwoordig is hij paardenhandelaar. De "Generaal-Majoor" verwachtte wel een voorschot (geleend van mijn moeder) en een deel van de winst indien we het Zilveren Ei daadwerkelijk vinden.

Zijn oorspronkelijke plan was om alle inwoners van Riethoven tussen 10 en 80 jaar een DNA test te laten afnemen vanwege recentelijk succes elders, maar dat was helaas boven mijn budget. Dus heeft hij zich moeten beperken tot conventionelere methodes zoals sporenonderzoek op de plaats van het delict aan het einde van het zandpad aan de zuidkant van de Tonterstraat. En met onverwacht succes!

Ik heb hem kalkafdrukken zien maken rond de lege kuil in het bos, hij heeft schoenwinkels bezocht om schoenprofielen te vergelijken, hij heeft elke schoenensite van het Internet gezien. Kortom gedegen speurwerk. Naast de witte gymschoen zoals boven getoond, heeft hij ook nog donkerblauw schoeisel geidentificeerd, mogelijk van een medeplichtige. Welk merk deze tweede schoen heeft, is nog onduidelijk, maar als ik hem goed begrepen heb zal hij daar ook achterkomen. Mits ik hem natuurlijk wat extra geld toeschuif.

Mogelijk dat mijn "privé-detective" zelfs nog op zoek gaat naar de namen van de daders. Dit is iets waar ik nog over twijfel, niet vanwege de kosten die daar ongetwijfeld mee gemoeid zullen zijn, maar omdat ik terugschrik van zijn nogal hardhandige aanpak. Toen hij bijvoorbeeld bij mij voor het eerst op bezoek was geweest vond ik na afloop mijn uitgesorteerde verzameling Oud-Brabantse sigarenbandjes door elkaar gegooid en flink beschadigd terug. Hij had mijn huis doorzocht (macht der gewoonte zei hij) waarna hij aan zijn indrukwekkende snor had getrokken en half in zichzelf had gemompeld dat "roken voor mietjes was"...











zondag 28 oktober 2012

80.000 Euro


Al dagen zit ik vergeefs te wachten op een verlossende mail. Maar Riethoven glimlacht en zwijgt. Niemand beantwoordt mijn vorige noodkreet (zie link). De dieven van mijn Zilveren Ei zijn nog altijd voortvluchtig. Houdt men elkaar een hand boven het hoofd?
Mijn favoriete TV programma
Normaalgesproken zou ik me dan terugtrekken, mijn huis dagen niet meer verlaten, in continue trance 24 uur per dag TelSell programma's kijken, de TrimSlim-o-One met turboknop kopen voor 229,95 Euro en leven van de overgebleven blikjes caviavoer. Maar de zoektocht naar het Zilveren Ei heeft me al menigmaal over mijn eigen schaduw laten heen stappen. Dus waarom ook nu niet?

Dorpsstraat in Riethoven (foto genomen met mobiel)
De eerste dagen na de ontdekking van het verdwenen ei heb ik veelvuldig door de Riethovense straten gezworven en al wandelend even gestopt bij elke voorbijganger en deze aangekeken met een blik van "Jij zou het wel eens kunnen zijn mannetje!", waarna ik mijn wandeling hoofdschuddend hervatte.

Het was gauw duidelijk dat deze wanhopige strategie niet werkte. Het wandelen bracht me wel op een ander idee. Er waren immers twee eieren en alleen het eerste ei was gevonden door iemand. Zou ik niet nog eens Anton Verhoeven (zie link) bellen of er iets bekend was over het tweede ei?

Het bleek dat het niet zo goed ging met de gezondheid van mijnheer Verhoeven en aangezien ik inmiddels allergisch ben geworden voor stervende mannen (zie link), vroeg ik het nummer van zijn zus in Bolsward. Degene die ook de eerste schatkaart had.

Het marktplein van het Friese Bolsward
Het was een kort gesprek want ze had weinig tijd voor me. Ze runde met haar man een antiekwinkel op het marktplein in Bolsward en er waren klanten aan het wachten. Ze wist niet veel van de 2 zilveren eieren. Het enige dat ze kon zeggen is dat die schatkaart familiebezit was en dat het tweede ei niet van zilver was maar slechts een minderwaardig surrogaat. Dat kwam wel vaker voor in die tijden. Ze zei dat ze ook wel eens op zoek was geweest want het echte zilveren ei had een geschatte straatwaarde van maar liefst 80.000 Euro! Josses Mosses! 80.000 Euro!

Wat zou ik allemaal wel niet kunnen doen met dat geld (behalve dan mijn schulden afbetalen)? Eindelijk die ... of die ... en misschien wel een ... "Bent U daar nog?", vroeg ze omdat ik er even niet meer bij was, "Bent U daar nog mijnheer van der Bichtenaar?", waarna ze ophing.

80.000 Euro!
En nu zit ik hier in de wetenschap dat er ergens 80.000 Euro ligt en mogelijk al gevonden is in dat gat van aarde in een bossage achter de Tonterstraat. Het maakt het leven er niet eenvoudiger op.

maandag 22 oktober 2012

Verdwenen! Help!


Zo mooi is Riethoven in oktober
Eindelijk mocht ik afgelopen zaterdag terug naar Nederland. Mijn broer Teun kwam me in de Verenigde Staten aflossen bij het sterfbed van mijn oom. En nadat ik de souvenirs ("Denver by night" ansichtkaarten) had uitgedeeld aan de achtergebleven familie en hen had verteld hoe slecht het met mijn oom ging, was de tijd daar om het Zilveren Ei (zie link) op te gaan graven.

Het Riethovens zandpad op weg naar het ei
Ger Cremers uit Riethoven had me gemaild op welke plek het Zilveren Ei zou liggen (zie mijn vorige oproep). De plek was weer in Riethoven. Ditmaal aan het einde van een zandpad bij een kapel aan het begin van de Tonterstraat. Ger wees me er ook nog op dat hij lid was van het Riethovens Dorpsjournaal en de opgraving graag zou willen filmen. Wat een eer! Eindelijk zou ik ontdekt gaan worden.

                       
                               De schatkaart
Dezelfde kaart in Google Maps

Het was een stralende zondag. Mijn ontbijt bestond uit gedroogde pruimen in yoghurt, dus alles leek mee te zitten. Maar hoe schril was het contrast toen ik op de plek van de schat kwam. De baksteen lag er nog, maar daar waar het ei onder de grond zou moeten liggen was een gat gegraven. Ik heb geen forensische ervaring, behalve dan dat ik platgereden egels netjes aan de kant van de weg leg, maar het was overduidelijk dat dit pas enkele dagen geleden was gebeurd.

Mijn droom spatte uiteen. Ik was er bijna en nu dit!

Het lege gat
Welke onverlaten hebben mijn ei gestolen? Is het de opgeschoten jeugd van Riethoven geweest? Of misschien wel een arme oude man die dacht een centje bij te verdienen? Hoe dan ook, de zin van deze macabere grap ontgaat me. Wie wil mijn levenswerk zo aantasten? Bestaat er nog zo iets als fatsoen?

Kan iemand me helpen? Dit is een noodoproep. Heeft iemand iets gezien de afgelopen dagen op het zandpad aan het begin van de Tonterstraat? Mensen die met een schop die richting uitliepen? Heeft iemand iets gehoord over mensen die het Zilveren Ei hebben gevonden? Ik zal de tipgever rijkelijk belonen (al ben ik niet zo rijk). Ik verklaar hierbij de dieven vogelvrij. Mail me: HarrievandeBiggelaar@gmail.com.
                                                     

woensdag 17 oktober 2012

Een Nieuwe Oproep


De onduidelijke kaart!
Oooh wat zijn we dichtbij nu! Dankzij Riethovenaar Marc van den Putte en mijn broer Teun heb ik een nieuwe kaart gevonden in mijn zoektocht naar het Zilveren Ei. Zie deze link voor het uitgebreide verhaal achter deze unieke vondst.

Maar waar wijst deze nieuwe kaart naar? Het moet ergens in Riethoven of Eersel zijn of misschien wel verder weg. Ik heb de kaart ook nog een beetje proberen uit te vergroten hieronder.

Een uitvergroting
Zijn er nog schatzoekers in Riethoven? Wie kan me helpen? Ik loof een beloning uit voor degene die me kan vertellen waar deze plek is. De tekst naast de kaart is "Graaf onder den baksteen op schoplengte van den drie boomen in den hoek". Mail naar HarrievandeBiggelaar@gmail.com wanneer je iets weet...

dinsdag 9 oktober 2012

Van het Kistje naar de Muur

"den baksteen een paar duimen vanaf den grooten boom"
Ik schrijf deze blogpost vanuit het nietige Stonegate ten zuiden van Denver in de Verenigde Staten. Een keurig Amerikaans dorpje met ijverig werkende burgers. Het gras netjes gemaaid, alle auto's prima in de wax, kortom alles gebeurd hier precies zoals het bedoeld is.

Maar ik wil niet in Stonegate zijn. Zeker nu de apotheose van het Zilveren Ei (zie link) aanstaande lijkt. Mijn hart schreeuwt om Riethoven. Het lijkt wel een obsessie. Riethoven!

Waarom moest de enige nog overgebleven broer van mijn vader plots zeer ziek worden? En waarom is deze man ooit op het onzalige idee gekomen om naar de Verenigde Staten te verhuizen?

Het ziekenhuis van mijn oom
Toen mijn moeder het slechte nieuws vorige week te horen kreeg, stond haar besluit vast. Ze wilde mijn oom, die veel op mijn vader leek toen die nog leefde, nog eenmaal zien. En omdat ze geen woord Engels spreekt op "Yes", "No" en "I am Netherlander" na, zit ik hier samen met haar in deze druilerige suburb. Driemaal per dag bezoeken we het ziekenhuis met haar desolate linoleum gangen en weeeige geuren. Door deze aanhoudende martelgang weet ik niet of ik verdrietig of juist opgelucht zal zijn als het uiteindelijke einde van mijn oom nadert.

Vlak na mijn vertrek ontving ik van zowel Riethovenaar Marc van den Putte als van een Riethovense vrouw (die anoniem wil blijven) een e-mail als reactie op mijn verzoek in de Houwmouw. Zie mijn vorige oproep. Ze wisten allebei waar het ei lag, namelijk gewoon in Riethoven! Zie onderstaande kaartjes.

                   
                             De schatkaart
Dezelfde kaart in Google Maps

Hoeveel tijd had ik wel niet doorgebracht met het turen naar oude kaarten om de plek van het ei te vinden? Ik was me daarbij steeds meer op Eersel gaan concentreren, maar ook Riethoven was grondig afgekamd. Hoe had ik dit kunnen missen?

In eerste instantie dacht ik dat ik wel zou kunnen wachten totdat mijn broer Teun me over ongeveer 2 weken zou komen aflossen. Maar naarmate de tijd verstreek, maakte de angst zich beetje bij beetje meester van me. Wat nu als iemand anders het ei zou opgraven? Een zilveren ei uit 1784 is toch heel wat waard in deze crisistijd. Wat kon ik doen vanuit de Verenigde Staten om dit te voorkomen?

Plek van de schat aan de rand van het bos
De alleraardigste Marc van den Putte suggereerde tijdens een van onze e-mail uitwisselingen dat ik mijn broer Teun maar moest inschakelen om het ei veilig te stellen. Subliem idee! Maar Teun wilde eigenlijk niet. Hij was weer bezig met zijn project om het eerste computerprogramma ter wereld te schrijven dat zo slim was dat het de Nobelprijs zou winnen. Een zilveren ei kon daar wel even op wachten. Gelukkig kennen broers altijd wel elkaars zwakke plekken en dus lukte het me met "zachte dwang" Teun zover te krijgen om het ei op te gaan graven.

Gisteren ontving ik het volgende verslag per e-mail van hem inclusief een hele reeks foto's.
                                                       
17:15 uur vertrokken richting Riethoven
17:41 uur auto geparkeerd in de Berkenheg
17:43 uur zandpad genomen richting noord-noord-west
17:44 uur terug naar auto om spa mee te nemen
17:46 uur zandpad genomen richting noord-noord-west
17:50 uur foto 3123253.jpg gemaakt

Het Ottekespark in Riethoven
17:51 uur foto 3123254.jpg gemaakt
17:52 uur aan het einde van het van Ottekespark tussen 2 paardenweien door gelopen

Het paadje tussen de paardenweien
18:11 uur eindelijk de plek gevonden waar het ei zou moeten liggen
18:11 uur foto 3123254a.jpg gemaakt
18:14 uur er ligt inderdaad een baksteen
18:14 uur foto 3123255.jpg gemaakt
18:15 uur baksteen verwijderd en begonnen met graven
18:15 uur foto 3123256.jpg gemaakt
18:16 uur onderbroken door telefoontje van buurman
18:31 uur buurman hangt eindelijk op (beloofd om mijn rommel in zijn tuin op te ruimen)
18:32 uur graafwerkzaamheden hervat
18:34 uur een kistje gevonden!
18:34 uur foto 3123257.jpg gemaakt

Een kistje!
18:34 uur foto 3123258.jpg gemaakt
18:35 uur foto 3123259.jpg gemaakt

Een afbeelding is zichtbaar
18:36 uur kistje uitgegraven, het is zwaar, ongeveer 1,3 kg
18:36 uur kistje geopend, het zit vol met water
18:36 uur foto 3123260.jpg gemaakt

Veel water, maar ook een nieuwe kaart!
18:36 uur foto 3123261.jpg gemaakt

Close up van de inhoud
18:36 uur er drijft een oud briefje in
18:37 uur Harrie gebeld
18:37 uur Met Harrie aan de lijn briefje beschreven en voorgelezen
18:41 uur foto 3123262.jpg gemaakt

De nieuwe kaart (blub blub)
18:41 uur foto 3123263.jpg gemaakt
18:42 uur foto 3123264.jpg gemaakt
18:43 uur terug naar auto gelopen
18:54 uur foto 3123265.jpg gemaakt
18:55 uur in auto terug naar huis
19:13 uur thuis aangekomen

Trillend van spanning had ik Teun's telefoontje aangehoord. Het oor zo hard tegen het glas gedrukt dat na het korte gesprek bleek dat ik 5 apps had geopend. Dit verhaal begon steeds meer op een jongensboek te lijken. In plaats van een ei, nog een kaart? Hoeveel van dit soort kaarten moeten we nog ontcijferen?

De kaart ligt te drogen in Teun's keuken
En deze kaart is nog ondoorgrondelijker dan de vorige. Het ergste is nog wel dat ik mijn doos vol oude kaarten uit Riethoven en omstreken, mijn vergrootglazen, mijn kompassen, mijn passers en alle andere essentiele benodigdheden van een amateur-cartograaf in Eindhoven heb liggen. En met Google maps kom ik er niet uit.

Het moeilijk leesbare bijschrift luidt "Graaf onder den baksteen op schoplengte van den drie boomen in den hoek". Let ook op de pijl in de linkerbovenhoek.

Gelukkig is gebleken dat er een hele horde aan competente en behulpzame Riethovenaren bestaat die me kunnen bijstaan. Wie weet waar dit nieuwe kaartje vandaan komt? Ik schrijf ditmaal een beloning uit voor degene die me kan vertellen waar de volgende opgraving dient plaats te vinden. Mailen kan naar HarrievandeBiggelaar@gmail.com. Houdt hierbij tijdelijk rekening met 8 uur tijdsverschil.          

donderdag 13 september 2012

Oproep

Notabene uit Groningen heb ik een kaart ontvangen waar het Zilveren Ei verstopt zou kunnen zijn. Volg voor het volledige verhaal hierachter de volgende link. In het kort komt het erop neer dat ik een kaart heb gekregen maar niet weet waar dit is. Kan iemand me helpen? Het is een uiterste belangrijke schakel in mijn zoektocht. Dus als je ook maar een mogelijk vermoeden heb dan hoor ik het graag.

Waar is dit?
Misschien dat ook de bijgeleverde tekst kan helpen. Er staat "Graaf onder den baksteen een paar duimen vanaf den grooten boom in den uytersten hoek". Om de situatie goed te overzien heb ik de kaart ook nog eens uitvergroot.

Uitvergroting

Is er iemand die me kan helpen? Je kunt het antwoord op de blog zetten of me mailen: HarrievandeBiggelaar@gmail.com. Ik ben zeer benieuwd.

dinsdag 11 september 2012

Mail uit Groningen

Zou het Zilveren Ei er zo uitzien?

Ik ben nu zeven maanden bezig met mijn zoektocht naar het zilveren ei. Ruim een half jaar vol emoties. Het ei dat "voorspoede ende geluck" zou moeten brengen bracht afwisselend hoop, vreugde, verlangen en nu dan twijfel.

En in al die maanden is mijn liefde voor Riethoven gegroeid. Het dorp met haar charmes en legendes en haar sterke karakter. Een ondergaande zon die kartelt langs de bosrand. Het mais dat in deze tijd van het jaar zo hoog staat dat het je vergezicht ontneemt. De paarden in de wei die nieuwsgierig op je komen afgerend, onschuldig maar toch vol trots. De moderne telefoonmast die als een baken, een moderne kerktoren, de Stevertsebaan markeert. Het zit diep. Het voelt diep.

De telefoonmast van de Stevertsebaan

Dankzij het plaatselijke blad de Houwmouw zijn er nu meer dan 1.000 personen geweest die mijn blog hebben gelezen. Het ingetogen Riethovense volk leest graag, maar het aantal binnengekomen reacties bleef helaas beperkt. Een korte mail, notabene uit de stad Groningen, maakte uiteindelijk alles goed. Een zekere Anton Verhoeven meldde dat hij meer wist en dat ik hem moest bellen op het bijgesloten telefoonnummer.

Een niewsgierig paard meldt zich...
Het was afgelopen zaterdagochtend dat ik het telefoonnummer van Anton Verhoeven intypte. Ik zat in de zon in mijn patio en speelde licht zenuwachtig met mijn lege espressokopje.

- "Prrt... Prrt... Prrrrrt..."
- "Met Trijntje Verhoeven"
- "Ohh.. uhh.., ja, u spreekt met, uhh.. Harrie van de Biggelaar uit Eindhoven, uw man Anton heeft mij een mail gestuurd"
- "Ohh.. mien vader, een ogenblik alstublief"

Daarna duurde het lang, te lang voor mijn gevoel, mijn handpalmen begonnen te zweten, condens sloeg op het glas van mijn mobiel. Uiteindelijk hoorde ik iets aan de andere kant. Een hijgende, krakend oude mannenstem sprak langzaam:

- "Met Verhoeven hier"
- "Beste Mijnheer Verhoeven bedankt voor uw mail over het zilveren ei. U spreekt met Harrie van de Biggelaar uit Eindhoven. U zei dat u meer wist."

Het bleef even stil, waarna ik mijn boodschap maar herhaalde. Na een paar schokkerige kuchjes begon Anton Verhoeven dan toch zijn verhaal. Zijn noordelijke accent aangevuld met heftige, tussentijdse rochelaanvallen maakte het moeilijk om alles te volgen wat hij zei. Maar wat deze bejaarde man te vertellen had was het hoogtepunt van mijn zoektocht tot nu toe.

En al die tijd had ik mijn Espressokopje vast...
Nu, enkele dagen later, denk ik wel eens dat wat hij me toen vertelde allemaal verzonnen zou kunnen zijn. Dat de Riethovense toneelvereniging dit alles in scene heeft gezet om buitenstaanders duidelijk te maken dat er met Riethoven niet te spotten valt.

Maar ik had zelf het nummer in Groningen gebeld. En daar aan het uiteinde van die lijn sprak een echt bestaand persoon. Met emotie, oprecht en op een plechtige toon. Liefst 200 jaar had zijn familie dit relaas geheim gehouden. Maar waarom vertelde hij dit verhaal dan aan mij? Waarom nu? Was hij soms bang dat ik in de buurt van de oplossing gekomen was? Dat het verhaal toch wel eerder vroeger dan later uit zou komen? Twijfel, twijfel.

De beste mijnheer Verhoeven vertelde ongeveer het volgende.
Lang geleden, in het begin van de 19de eeuw, was Riethoven een welvarend dorp. De omringende dorpen Eersel en Bergeijk waren afgunstig en beraamde gezamenlijk een plan om Riethoven ten val te brengen. In die tijden was bijgeloof een serieuze zaak. Men was ervan overtuigd dat de zilveren eieren (het waren er twee!) van Riethoven het dorp zijn glans had gegeven.
De familie Verhoeven was in die tijd goed bevriend met de familie Antonis. Een direkte voorvader van Anton Verhoeven leefde in onmin met zijn eigen familie en was gevoelig voor de plannen van Eersel en Bergeijk. In opdracht van de beide rivaalgemeentes stal deze voorvader eenvoudig de twee eieren, waarna hij voor veel geld er eentje overhandigde aan de gemeente Bergeijk en eentje aan de gemeente Eersel.
Mijn hart bonsde inmiddels. Wat een verhaal!
Later kreeg de dief Verhoeven spijt en wist hij bij de gemeente Eersel de verstopplaats van het Eerselse zilveren ei te bemachtigen. Uit angst voor wraak van de gemeente Eersel, maar ook van zijn eigen familie, die een belangrijke positie bekleedde in Riethoven, vluchtte hij met zijn gezin naar Friesland.    
Duizenden vragen schoten door mijn hoofd. Als vuurpijlen. Hoezo twee eieren? Hoe hadden Eersel en Bergeijk dit sluwe plan samen kunnen bekokstoven? En hoe wist Anton Verhoeven dit allemaal? En hoe was hij vanuit Groningen aan mijn e-mail adres gekomen? En waarom was dit al die jaren verzwegen gebleven? En wat was dan die verstopplaats? En hoe had hij dat zilveren ei dan weer teruggepakt? En, en, en...

Snel stelde ik de vraag over de verstopplek, bang dat hij zou ophangen. Het bleek een schot in de roos. Anton vertelde me rochelend dat zijn zus uit Bolsward een kaart had. Hij zou haar die dag nog vragen om de kaart te fotograferen en op te sturen. En ja, diezelfde middag ontving ik in mijn mailbox een onduidelijke maar zeer begeerde kaart als attachment.

De kaart!
De aanvankelijke euforie verdween snel toen bleek dat ik niet wist wat dit kaartje voorstelde. Waarschijnlijk een stuk landgoed in de Kempen. Nachten bleef ik aanhoudend naar de plek op de bruinige kaart zoeken. Tevergeefs.

Een uitvergroting
Opnieuw moet ik een beroep doen op de lezers van mijn blog. Weet iemand waar dit is? Om welke plek gaat dit? Ter verduidelijking. De begeleidende tekst is "Graaf onder den baksteen een paar duimen vanaf den grooten boom in den uytersten hoek". Help, o help. We zijn zo dichtbij en toch zo ver weg.

zaterdag 28 juli 2012

Teun

Opgravingen in Riethoven
Ik heb het nog helemaal niet over mijn oudere broer gehad die Teun heet. Als klein jongetje van 4 jaar wist hij zich al te onderscheiden door in een onbewaakt moment onze televisie onherstelbaar uit elkaar te schroeven. Later volgde de grasmaaier en het had niet veel gescheeld of de Opel Manta van de buren had er ook aan moeten geloven. We noemden hem altijd "Teun de Beun".

Teun's eerste project
Maar Teun weet inmiddels hoe hij de zaken ook weer in elkaar moet zetten. Hij is een meester in de technische oplossing. Zo staat zijn huis vol kasten met gebruikershandleidingen van videorecorders. Erg handig. Pas geleden was de laatste kast vol. Een doorsnee-persoon zou dan op zaterdagmiddag richting Ikea krassen om daar een nieuwe Billy, Prøll of LästPåk te bemachtigen. Maar nee, Teun scheurde alle bladzijdes uit zijn videomanuals, kocht een scanner en zette alles in de computer. De kasten verkocht hij via marktplaats. Zo geniaal is mijn broer!

Toen ik hem 2 dagen geleden vertelde over mijn Zilveren Ei (zie linkje), wist hij het meteen. Die geschiedenis interesseerde hem niets, nee het verleden deed hem weinig, maar hij had een oplossing om het Zilveren Ei te vinden. Hij trok me mee aan mijn mouw naar zijn garage. Na wat onbeduidend gerommel toverde hij een apparaat uit een grote stapel rotzooi. Een metaaldetector! Of zoals Teun het noemde een originele "GC-1022" met variabele zoeker.

De GC-1022

En zo stonden we diezelfde middag nog op het zandpad van de Hennepstraat richting Bosweg in Riethoven (verhuisroute 2 volgens mijn onderzoek, zie linkje). Met veel passie leidde Teun me in in de unieke geheimen van het schatzoeken. Minitieus werd elke meter van het pad afgezocht. Bzzz... bzzz... bzzz... en nog meer bzzz... bzzz... bzzz... en dan als je dacht dat het nooit zou gebeuren, bliep... bliep... Een vondst!


Alweer een stuk ijzer!
Het vereiste dan nog wat subtiel graafwerk om het stuk ijzer in de grond te vinden. Mmmm... alweer een roestige hoekspijker. Een vrouw die haar hond uitliet bleef even kijken om te zien of dit nog lucratieve business was. "Dit pad is al zo oud als Napoleon", verhaalde ze trots, "dus je kunt hier heel oude spullen vinden".

Goed kijken: we hebben een cent gevonden

Uren later wisten we beter. In totaal vonden we 4 onbeduidende stukken ijzer en 1 eurocent uit het jaar 2000. Teun vond het een aardige vondst en schamperde nog iets van "toch een halve cent per uur verdiend". Op weg terug naar zijn huis vertelde hij nog allerlei anekdotes over vondsten uit het verleden. In zijn keuken stalde hij onze schatten uit, elk voorzien van een nummer.


De volledige vondst in "Museum van de Biggelaar"
Ikzelf verzon er bij waar de 5 spullen vandaan zouden zijn gekomen.

1. Dasspeld van een verdwaalde Romeinse, 231 AD.
2. Bout uit het hoofd van Frankenstein toen hij op therapie was in Riethoven, 1883 AD.
3. Ontbrekende bougie uit de traktor van loonbedrijf Moonen, 1991 AD.
4. Eurocent, wie hem kwijt is kan hem komen ophalen, 2000 AD.
5. Spijker van een carnavalswagen, 2004 AD.

De carnavalsspijker

Kortom. Geen echt resultaat. Het Zilveren Ei leek verder weg dan ooit. Maar de familieband was weer aangehaald, Teun en ik hadden veel ouderwetse pret gehad. Gelukkig maak ik ook snel weer een volgende stap. Maandag staat een afspraak met iemand van het plaatselijke huis-aan-huis blad in Riethoven op de agenda. Alleen de naam van het blad al, de Houwmouw, dat wervelwind betekent, belooft veel goeds... Misschien dat het Riethovense volk me een stap verder kan helpen.

De Riethovense Houwmouw




donderdag 14 juni 2012

De Huwelijksakte

De Riethovense huwelijksakte is gevonden!
Ik schrijf deze blog in een monotone kadans, in het tempo van een stil lied. Ik schrijf in de euforie die me begeleidt sinds ik de huwelijksakte heb gevonden. Het bewijs dat de legende van het Zilveren Ei bestaat is namelijk geleverd! Ik heb de Riethovense huwelijksakte met mijn eigen ogen gezien in het Brabants Archief!

Nu snap ik hoe de eerste Westerling zich moet hebben gevoeld toen hij de faraograven in de Egyptische pyramides vond of hoe Edison glunderde toen zijn eerste gloeilampje licht begon te geven.

Het Brabants Archief in Den Bosch

Wekenlang heb ik niets laten weten op mijn blog. Veel van die tijd bracht ik namelijk door in een wat achtergebleven wijk ergens in Den Bosch. De eerste keer kostte het moeite om het Brabants Archief te vinden. Een Italiaan met een donkere zonnebril en een meedeinsende tandenstoker murmelde en gebaarde wat en een te karig geklede griet schreeuwde iets boven haar eigen speakers uit. Maar uiteindelijk, aan het begin van de Zuid-Willemsvaart, vond ik daar de voormalige kazerne voor de soldaten die vochten tegen de Protestanten. Nu het archief van Noord-Brabant.

Het Brabants Archief van binnen

Het Brabants Archief is een statig gebouw gelegen aan een sober plein. Binnen is het modern ingericht, de binnenplaats overdekt en voorzien van een lichthouten interieur. In totaal ben ik er denk ik 4 of 5 keer geweest, waarbij ik werd geholpen door medewerkers Mariët Bruggeman en vooral Annemarie van Geloven. Nadat ik hen had verteld dat ik op zoek was naar een oude huwelijksakte uit Riethoven werd ik naar een tafel begeleid waar via een beeldscherm microfiches gelezen konden worden.

Alleen al van het nietige Riethoven was er overweldigend veel materiaal. In knullig Latijn werd in enkele streken het hele leven van iemand opgetekend. Geboren: datum zus, gestorven: datum zo. Ik hield dit enkele middagen vol, maar toen de zoveelste doodgeboren zoon van de familie Theeuws langskwam en alweer die maandelijkse inventaristelling van gruiter Das, begon de saaiheid me te overmeesteren.

De Microfiches over Riethoven
Alleen al op basis van deze microfiches kan ik vanaf nu elke quiz over het verleden van Riethoven winnen. Ik weet alles. Of het nu gaat over de grote heidebrand van 1571 die 5 boerderijen in as legde of om de molenaarszoon Henricus Verhoeven van de Stevertse Baan die uit het niets burgemeester van Riethoven werd in 1833.  

Ik was natuurlijk niet de eerste die op een dood spoor belandde. Zaalmedewerkster Annemarie van Geloven begreep dat en beloofde me om me de volgende maal mee te nemen naar de kelders. Ze had het talent om op het juiste moment weer een beetje leven in me te blazen. Elke tegenslag werd met een fluweelzacht duwtje opzij geschoven. Soms leek het wel alsof jezelf ook als een document werd behandeld door de medewerkers van het Brabants Archief. Je werd voorzichtig, ietwat formeel benaderd. Om mijn grapjes werd beleefd meegelachen, maar nooit te omzichtig en altijd zacht van toon.

Het plafond in de catacomben
De kelders bleken catacomben te zijn die het fundament vormden van de voormalige kazerne. Er werd verbouwd want een verbeterde luchtverversing was noodzakelijk. Karton op de vloer en een open plafond. De gang bestond uit vele deuren en achter elke deur honderden lades met interessante spulletjes. Oooh, wat jeukte het om hier te mogen beginnen.


Het handschoentje van Michael Jackson

Het leukste waren misschien nog wel de wit stoffen handschoentjes. Deze waren verplicht om het papier niet te beschadigen. Mijn eerste gedachten gingen uit naar Michael Jackson toen ik ze aantrok. Moonwalk! Die opmerking en de bijbehorende bewegingen als eerbetoon werden diplomatiek genegeerd door Annemarie.

De deuren waren vele centimeters dicht. Het klimaat in de kamers werd zo op constante hoge luchtvochtigheid en 19 graden Celcius gehouden. En als je aan het begin van de kamer vergat de lichtschakelaar voldoende om te draaien, dan betekende dat dat je elke 5 minuten wat wild-spastische bewegingen moest maken om het licht weer aan te krijgen. Het was dan zaak om op zo'n moment geen kostbaar document in je handen te hebben. Tenminste, niet in het bijzijn van een begeleider.

Duizenden lades met geheimen
Dit was een wereld in zichzelf. Elke lade bevatte weer nieuwe geheimen. De een nog mooier en fonkelender dan de ander. Samen met Annemarie vond ik vele oude kaarten van Riethoven. Honderden. En vele malen ouder en gedetailleerder dan ik die van Sandra Hoeks had gekregen (zie "oude kaart van Riethoven"). Hoe kon ik daar ooit zo blij van zijn geworden? Er waren er zelfs van Broekhoven waarop elk individueel huis netjes stond uitgetekend.

Vele vele oude kaarten over Riethoven
Op de laatste dag had mijn begeleiding het wel gehad met mijn dwangmatige zoektocht naar de huwelijksakte. Ze lieten me in vertrouwen achter in de ladenbrei. Mijn handschoentjes scanden lade voor lade. Geoefend inmiddels. In het begin was het spannend, zo zonder begeleiding. Wat nu als ik eens een paar woorden zou toevoegen op een eeuwenoud document? Of een rood streepje zou zetten op een oude kaart?

Ik kon het niet laten een rood streepje op een kaart te zetten
Maar ook dat hield op. Na een paar uur begon ik op te geven, plichtmatig liep ik de lades af, la na la. Elke gemeente in Noord-Brabant passeerde, elk gehucht, elke 3 boerderijen met een eigen naam. Eindeloos. Ik begon zowaar een regelmaat te horen in het speciale geluid van de plastic seals waarmee de meeste perkamenten beschermd werden.

En toen kwam ergens aan het einde van die middag lade 14-11 aan de beurt. Het viel me al op dat de meeste documenten in deze la betrekking hadden op gebeurtenissen rond Bergeijk. Niets vermoedend lag daar een ontdekking te wachten. Eerst was het ongeloof toen ik het seal vastpakte, maar al snel las ik en las ik en las ik waarna ik in dolle manie "Annemarie! Annemarie!" schreeuwde. Ik rende door de gangen, gleed half uit over het karton op de vloer, greep daarbij een verdwaalde kabel en hielp daarmee een stukje van de verbouwing om zeep.

Voor Annemarie was dit een alledaags moment. Karel van Oostende vindt zijn overovergrootouders. Willemijn Delanoy snapt eindelijk dat ze oorspronkelijk uit Belgie komt. En nu constateert Harrie van de Biggelaar dat die saaie legende van Riethoven werkelijkheid was. Maar geheel in stijl liet Annemarie niets blijken. Ze kwam snel naar beneden om het document te inspecteren.

Annemarie van Geloven inspecteert de akte
Waarschijnlijk om me een nog beter gevoel mee te geven, zei ze dat dit een speciaal document leek te zijn. Ten eerste omdat het geschreven was op voor die tijd schaarse blauwe Chinese inkt. Maar ook door het feit dat het een losse huwelijksakte betrof, zeker in combinatie met het vrij abstracte zegel waarin een letter O en A waren verweven (daarover later meer).

Voorzichtig wordt het document bekeken
Voor deze ene keer haalde ze het document uit de folie zodat ik kon overschrijven wat er precies opstond. Het document was volgens haar in redelijk goede staat, behalve dan een scheur overdwars en wat ouderdomsvlekken aan de randen. De volledige tekst heb ik onderaan de blog toegevoegd.


De huwelijksakte bestaat!
Wat bleek er veel van de legende waar te zijn! Het huwelijk was inderdaad voltrokken tussen Johanis Antonis en Carolina van Grotel. De burgemeester heette iets anders (namelijk van Langendijk toe Vlashoeve) en het jaartal was ook iets later dan me ooit in het verhaal door oudtante Luus was verteld (namelijk 1784). Maar dat waren details, onvermijdelijke verschuivingen na vele overleveringen van ouder op kind.

Een closeup van de akte
Er was slechts één ding in deze triomftocht waarover ik twijfelde: het zilveren ei werd nergens genoemd. Was dat gedeelte van het verhaal dan toch maar een legende? Had ik te veel gefantaseerd? Gelukkig bracht Annemarie ook hier weer redding. Ze wees terloops naar het zegel. Wat bedoelde ze? AO? OA? Ooooooh Aaaaaah? Ovum Argentum!!?? Zou het dan toch?


Het Ovum Argentum zegel
Hierbij de volledige tekst:


Op heeden den twaalfden der maand juni zeventienhonderd vierentachtig, zijn voor ons, Burgermeester Fredericus Agnatius Benedictus Langendijk toe Vlashoeve en ambtenaar van den burgelijke stand, te gemeente Rijthoven, ter onzer gewone plaats in het huis der gemeente in het openbaar [onleesbaar]:

                      Johanis Krelis Bernardus Antonis
                      - zoon van Jannus Henericus Christiaanus Antonis -
                                          en de 
                      Carolina Maria van Grotel 
                      - dochter van Paulus Jacobus van Grotel - 

welke in teegenwoordigheid van Theodorus Matteus Theeuws en Petrus Gerardus Houbraken door hen als getuige hiertoe opzettelijk meegebragt ons verzochten tot voltrekking van het door hun voorgenomen huwelijk te willen overgaan, daartoe aan ons ter hand stellende al te bij de wet voor dit huwelijk gevorderde stukken zoals daar zijn: Dien ten gevolgen, daar ons geene wettige verhindering tegen deze echtverbintenis is voorgekomen, en nadat bruidegom en bruid elk afzonderlijk aan ons, in tegenwoordigheid van getuigen hadden verklaard dat zij elkander aannemen tot echtgenoten en dat zij getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door de wetten van den huwelijksche staat verbonden zijn. Wij hebben ambtenaar van den burgerlijke stand voornoemd, in naam der wet verklaard dat: Johannes Krelis Bernardus Antonis en Carolina Maria van Grotel door het huwelijk verenigt zijn. Van al het welk wij acte hebben opgemaakt, voor welke na duidelijke voorlezing [onleesbaar] ondertekend

[Handtekening]

Theodorus Mattheus Theeuws en Petrus Gerardus Houbraken hebben niet getekend, alzoo verklaard [tekst weggevallen]